CAROLINE LAMBRECHTS
architect
Louis De Smetstraat 26, 9050 Ledeberg
info@carolinelambrechts.be
www.carolinelambrechts.be
TEL +32 474 84 62 77
BTW BE 0862.322.971
PATIJN info
PATIJN
2014 – 2018
Gent
opgeleverd

Patijn is de renovatie van een klein maar statig huis uit de jaren 1930. De oorspronkelijke woning werd gestript tot de structurele rode bakstenen muren, terwijl de buitengevels werden ingepakt met wit gepleisterde isolatie. Aan de achterkant werd een uitbreiding gerealiseerd in twee extra volumes, langs de helling van het perceel naar de tuin.

De vele details verfijnen de buitenmuren van het huis. De witte façades zijn afgewerkt met een sokkel in wit geglazuurde bakstenen, terwijl de driehoekige en gebogen ramen zijn geaccentueerd met vergelijkbare baksteenpatronen en met een subtiel reliëf in het pleisterwerk. De extensie aan de achterkant wordt alleen zichtbaar als je de oprit afloopt waar een knik in de zijgevel de extra volumes van de straat verbergt.

Binnen wordt het gewicht van de originele bakstenen structuur gecontrasteerd met de lichte houten constructie van de uitbreiding. De woonkamer ontvouwt zich over de gehele begane grond als één doorlopende ruimte, die zich uitstrekt van de voorste kamer, een aantal trappen af naar een centrale zithoek en verder omlaag naar de keuken en eetkamer aan de tuinzijde.

Een project van Caroline Lambrechts en Machteld D’Hollander

foto’s: Filip Dujardin